Díky tomu v evidenci zůstalo pouze 1500 evidovaných a kontrolovaných prostitutek. Ty skryté riskovaly při odhalení velké tresty, od stříhání vlasů přes nucené práce až po popravu.

V devatenáctém století se vytvořila silná kapitalistická vrstva, jež dávala přednost podnikům. Tam si mohla vybrat z velkého počtu vystavených nahých dívek s pevnou cenou. V r. 1840 napočítali v Paříži na 200 takových nevěstinců.

O Americe je známa skutečnost s nedostatkem žen. Půjčovaly se zde tedy i vdané, nicméně existovaly i klasické bordely. Nejznámější prostitutky a zároveň i bordelmamá byly: Bell Wardenová, Mattie Hemonová a Švédka Nina.


V Evropě působilo mnoho kurtizán, z nichž uvádím ty nejznámější:


Ninon de Lenclos - velmi elegantní a duchaplná to žena, která řemeslo provozovala ještě v osmdesáti. Mezi její obdivovatele a klienty patřili - oliére, Boileau, Voltaire. Richelieu ji dokonce nabídl 150 000 zlatých pokud se stane jeho milenkou. Samozřejmě, že s grácií odmítla.

Agnes Soreleová - konkubína krále Karla VII.. Povýšil ji do šlechtického stavu, což také byla jedna z možnosti odměňování, stala se madam de Braese-podle rodného města.

Henrietta D´Entrague - první metresa Jindřicha IV, markýza, posléze vévodkyně.

Barbara Palmerová - Karel II. jejího manžela povýšil na hraběte, ona byla baronkou a po mnoha letech povýšila na vévodkyni z Clevelendu.

Tullie D´Aragonzas - její matka se živila prostitucí, zplodila ji s duchovním. Snad proto sama obsluhovala samé bohaté zákazníky.

V Anglii žila velmi známá Nell Gwynnová. Narodila se v nevěstinci v Londýně. Její neuvěřitelně tlustá matka působila coby bordelmamá. Pracovala jako herečka. Získal si ji vévoda Geoge z Buckhinghamu.

Jak fungovala prostituce v Asii?

S dovozem čaje z Indie v Asii vznikl nový druh prostituce, kdy žena žije věrným životem jako manželka po dobu pobytu námořníka. V domácnosti funguje vskutku v roli manželky, hospodyně a milenky. Když muž odchází, zaplatí ji tučné služebné.

V dalším dílu se dozvíte o praxi prostituce během druhé světové války do posledních dnů a samozřejmě i s popisem situace u nás v Čechách