Podzimní plískanice se dotýkaly i mne, jedno nachlazení střídalo druhé, své tělo jsem dopovala různými vitamínovými preparáty, cpala se ovocem, ale efekt, dá se říct nulový.
Přechody z tepla do zimy, mžení a inverze, kdy jsem se složila rok, co rok,ve stejný den psaným v kalendáři, znám až přespříliš důvěrně. Proč říkám, že dotýkalo, protože jsem na podzimní plískanice vyzrála.

Poprvé to byla pouhá náhoda. Dorazila jsem ke své kamarádce do jednoho podhorského městečka v naší republice a veškeré to naše lítání za krásami okolí se projevilo velmi záhy, již navečer mi teploměr vyhrožoval téměř třicet devítkou, co teď?
Strávit zbytek návštěvy v posteli? No, to se mi nechtělo ani náhodou. Rozhodli jsme se tedy okusit něco z čajového umění. Tehdy ještě u nás čajovny nesály na každém rohu, ale obě jsme se již doslechli, že tam nabízejí různé zázračné čaje na různé neduhy. Za pokus člověk nic nedá, a tak jsme šli.

Lapacho, bájný čaj Inků
V čajovně jsem si tedy podle lístku poručila celou konvici onoho zázračného čaje Inků a dala se do pití. V prvním okamžiku mne překvapila jeho zemitá chuť, avšak musím říct, že mi nevadila a co víc, pokud by jste s touto chutí měli problém, tak dnes existuje více druhů lapacha, s různými příměsemi, kupříkladu s pomerančem nebo jahodami.
Ještě jsem ani nedopila konvici a už jsem začala pociťovat účinky.
Večer před spaním jsem již byla bez teploty a ráno jsem vstala, zdravá, tak jakoby se o mne žádné onemocnění nepokoušelo.
Samozřejmě, že mě tím pádem zaujmul, chtěla jsem se o něm dozvědět víc.
To, co jsem zjistila mne doslova šokovalo.

Kouzlo purpurové koruny
Lapacho totiž není tradičním čajem, je totiž ve skutečnosti vnitřní kúrou stromu Lapachol (Tabebuia impetiginosa). Je to nádherný strom, krášlí nejedno brazilské, paraguayské, amazonské, či argentinské místo.
Tento strom se prý dožívá až sedmi set let. Dorůstá třiceti metrů a kvete v prosinci.
Podle archeologických nálezů jej indiáni využívali nejen k léčení, ale i k výrobě rozličných nástrojů.

Všelék ověřený odborníky
Název Tabebuia (tajy) znamená mít sílu a ráznost, což je také jeho hlavní mocí, posilování imunity. Již dávní Inkové jeho pomocí léčily mnoho nemocí, ale pozor, ne aby Vás napadlo všechny své léky vysadit a vrhnout se na alternativní léčbu. Přes veškeré výzkumy je totižto stále lapacho považováno za doplněk stravy a ne lék, byť se o jeho medicínském využití uvažuje a bádá. Tento čaj se nedoporučuje dětem do tří let.

Krom toho, však dokáže i s jinými potížemi neuvěřitelné věci. Vše je doloženo seriózními výzkumy, na nichž se stále pracuje a jejich výčet se rozšiřuje.
Popíjení tohoto léčivého odvaru zvyšuje obranyschopnost až o 48%, přičemž stimuluje i tvorbu červených a bílých krvinek, čímž normalizuje složení krve. Díky zmnohonásobnění červených krvinek zlepší zásobení buněk kyslíkem. Posiluje cévy a srdce a brzdí růst rakovinných buněk. Je silný antioxidant, kdy ochraňuje celé tělo před toxiny a snižuje jeho přecitlivělost na různé chemikálie.
Omezuje vznik různých krevních onemocnění (leukémie).
Snižuje vstřebávání glukózy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu. Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky.
Odstraňuje z těla různé druhy plísní, včetně candidy, léčí záněty a působí blahodárně i na endokrinní systém, je močopudný a aktivizuje přirozenou funkci potních žláz, působí i analgeticky.
Lapacho snižuje vznik psoriáz, ekzémů, impetiga, migrén, bolesti kloubů, artritidy, Parkinsona, roztroušené sklerózy, vaginálních výtoků a plísní kůže, úst a vagíny. Snižuje množení bakterií Brucela, polia viru, herpesu simplexu a různé původce chřipek.
K tomu všemu ještě zklidňuje psychiku a nervový systém.
Prozatím nezjistily žádný nežádoucí účinek.

V čem to všechno vězí?
V jeho obsahu. Lapacho totiž obsahuje převážně alkaloidy naftochinony, lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále potom flavonoidy, quercetin, kyslinu hydroxybenzoovou, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, měď, draslík, mangan, hořčík, selen a železo.
To vše způsobuje jeho antivirové, antimikrobiální, antibakteriální, antimykotické a antiparazitické účinky.

Nebojte se příprava je snadná
Vezměte čtyři čajové lžičky tohoto čaje a vhoďte jej do jednoho litru vroucí vody a nechte jej pět minut povařit a dalších patnáct minut vylouhovat. Ve fázi akutní potřeby se doporučuje za den vypít asi tak litr této léčivé tekutiny, v rámci prevence stačí šálek, ale pozor neužívat stále! Po třech týdnech si dejte aspoň týden pauzu, a pokud jste zdraví a jedná se pouze o prevenci, tak třeba měsíc ano a pak zas měsíc ne.
Pokud jde však o mně já čaj nevařím, ale rovnou si jej louhuji oněch maximálně patnáct minut. Dnes se nemusíte bát sypaného čaje, dá se koupit již i porcovaný.
A podle mých zkušeností má mocnější efekt horký.

Zuby jako perličky.
Věděli jste, že již v devatenáctém století napadlo jednoho ruského chemika, vyrábět zubní pastu s obsahem výtažků z lapacha?
Inu ano, je dokazatelné, že lapacho důvěrně znali již Vikongové a Rusové.

Ve skutečnosti není pouze jeden strom lapacho, Tabebuia má na stovky různých druhů, ale léčivé lapacho se vyrábí pouze z několika druhů (například -T. avellante, T. impetiginosa, Tecoma ipe, Tabebuia ipe a tak dále).

Pokud se budete chtít dopídit ještě dalších informací, vězte, že jej po celém světě znají pod různými jmény, jako kupříkladu: Taheebo (mravenčí dřevo), Ipe Roxo (šarlatové květy), Pau D’arco a Tajy.

Dalšími čaji, jež se blahodárně podílí na posílení imunitního systému je ženšen, maté, rooibos nebo jiaogulan.

Mých pár slov nakonec
Lapacho je nezbytnou součástí naší domácnosti a když začnou podzimní plískanice občas si jej uvařím preventivně, a když se o mne opětně pokouší můj chraplák (jako obvykle o víkendu, kdy bývají lékárny zavřené), lapnu po pytlíku s načervenalými hoblinkami a do svého ručně vyrobeného bylinkářského hrníčku si třikrát denně sypnu po dvou lžičkách a do pondělka jsem zase fit.
Však zkuste, sami uvidíte.
Nebojte se nezruinuje Vás to, pytlík o padesáti gramech vás vyjde asi na pětadvacet korun.

S pozdravem
Adriana